Pretraži ovaj blog

četvrtak, 20. listopada 2022.

Šokantan dokument: Kako su SAD planirale rat i energetsku krizu u Europi

   • U nečemu što se čini izuzetnim internim curenjem informacija iz think tanka RAND Corporation, za kojeg je između ostalog poznato da stoji iza američke strategije za vanjsku i obrambenu politiku tijekom Hladnog rata, dan je detaljan prikaz kako je energetska kriza u Europi planirana od strane Sjedinjenih Država.
  • Dokument, koji datira iz siječnja, priznaje da bi agresivna vanjska politika koju je Ukrajina vodila prije sukoba natjerala Rusiju da mora poduzeti vojnu akciju protiv zemlje. Njegova stvarna svrha, tvrdi se, bila je izvršiti pritisak na Europu da usvoji širok raspon sankcija protiv Rusije, sankcija koje su već bile pripremljene.
  • Gospodarstvo Europske unije, navodi se, zbog toga će “neizbježno kolabirati”, a njegovi autori raduju se činjenici da će se, među ostalim, resursi do 9 milijardi dolara vratiti natrag u Sjedinjene Države, a dobro obrazovani mladi ljudi u Europi bit će prisiljeni emigrirati.
  • Ključni cilj opisan u dokumentu je podijeliti Europu - posebno Njemačku i Rusiju - i uništiti europsko gospodarstvo postavljanjem korisnih idiota na političke položaje kako bi se spriječilo da ruska opskrba energijom stigne na kontinent.

Think tank korporacije RAND , koja ima ogromnu radnu snagu od 1850 zaposlenika i proračun od 350 milijuna dolara, ima službeni cilj "poboljšati politiku i donošenje odluka kroz istraživanje i analizu". Prvenstveno je povezan s Ministarstvom obrane Sjedinjenih Država i zloglasan je po utjecaju na razvoj vojnih i drugih strategija tijekom Hladnog rata.

Dokument potpisan RAND, pod uvodnim naslovom "Slabljenje Njemačke, jačanje SAD-a ", sugerira da postoji "hitna potreba" za priljevom resursa izvana kako bi se održalo cjelokupno američko gospodarstvo, ali "osobito bankarski sustav".

“ Samo europske zemlje vezane obvezama EU-a i NATO-a mogu nam to pružiti bez značajnih vojnih i političkih troškova za nas .”

Prema RAND-u, glavna prepreka ovoj ambiciji je sve veća neovisnost Njemačke. Između ostalog, ističe se da je Brexit Njemačkoj dao veću neovisnost i otežao SAD-u utjecaj na odluke europskih vlada.

Ključni cilj koji prožima ovu ciničnu strategiju je, posebice, uništiti suradnju između Njemačke i Rusije, kao i Francuske, koja se smatra najvećom gospodarskom i političkom prijetnjom Sjedinjenim Državama.

“ Ako se provede, ovaj će scenarij na kraju pretvoriti Europu ne samo u ekonomskog, već i političkog konkurenta Sjedinjenim Državama ”, navodi se.

Jedini način: “Uvući obje strane u rat s Ukrajinom”

Kako bi se slomila ova politička prijetnja, predstavljen je strateški plan, prvenstveno usmjeren na uništavanje njemačkog gospodarstva.

“ Zaustavljanje ruskih isporuka moglo bi stvoriti sustavnu krizu koja bi bila pogubna za njemačko gospodarstvo, a posredno i za Europsku uniju u cjelini ”, navodi se i smatra da je ključ uvući europske zemlje u rat.

“ Jedini mogući način da se osigura da Njemačka odbije ruske opskrbe energijom je uvlačenje obje strane u vojni sukob u Ukrajini. Naše kontinuirane akcije u ovoj zemlji neizbježno će dovesti do vojnog odgovora Rusije. Rusija očito neće prepustiti masovnom pritisku ukrajinske vojske na Narodnu Republiku Donjeck bez vojnog odgovora. To bi omogućilo da se Rusija prikaže kao agresivna strana, a zatim da se provede cijeli paket sankcija, koji je već sastavljen ”.

Zelene stranke natjerat će Njemačku da “upadne u zamku”

Zelene stranke u Europi opisane su kao osobe s kojima je posebno lako manipulirati kako bi izvršavale poslove američkog imperijalizma.

“ Preduvjet da Njemačka upadne u ovu zamku je dominantna uloga zelenih stranaka i europskih ideologija. Njemački ekološki pokret vrlo je dogmatičan, ako ne i fanatičan, pokret, zbog čega ih je vrlo lako navesti da ignoriraju ekonomske argumente ”, piše, citirajući aktualnu ministricu vanjskih poslova Njemačke Annalenu Baerbock i ministra klime Roberta Habecka , kao primjeri ove vrste političara.

Osobne karakteristike i nedostatak profesionalizma daju pretpostavku da im je nemoguće na vrijeme prepoznati vlastite pogreške. Ja ću stoga biti dovoljan da brzo formiram medijsku sliku o Putinovom agresivnom ratu – i od Zelenih napravim gorljive i oštre pobornike sankcija – 'ratnu stranku'. To će omogućiti izricanje sankcija bez ikakvih prepreka ”.

Baerbock je, između ostalog, poznata po izjavi da će nastaviti s obustavom ruskog plina i tijekom zime – bez obzira što njezini birači misle o tome i posljedicama za njemačko stanovništvo.

– Mi ćemo biti uz Ukrajinu, a to znači da će sankcije ostati i zimi – čak i ako političarima postane jako teško , rekla je nedavno na konferenciji u Pragu.

“Idealno – potpuni prekid opskrbe”

Autori izražavaju nadu da će šteta između Njemačke i Rusije biti tolika da će kasnije onemogućiti ponovnu uspostavu normalnih odnosa dviju zemalja.

“ Smanjenje ruske opskrbe energijom – idealno, potpuno zaustavljanje takve opskrbe – dovelo bi do katastrofalnih ishoda za njemačku industriju. Potreba za preusmjeravanjem značajnih količina ruskog plina za zimsko grijanje dodatno će pogoršati nestašice. Zatvaranje industrijskih poduzeća uzrokovalo bi nestašice komponenti i rezervnih dijelova za proizvodnju, raspad logističkih lanaca i, na kraju, domino efekt ”.

U konačnici, potpuni kolaps gospodarstva u Europi smatra se vjerojatnim i poželjnim.

“ Ne samo da će to zadati razoran udarac njemačkom gospodarstvu, već će cjelokupno gospodarstvo cijele EU neizbježno propasti. 

Nadalje se ističe da bi prednosti tvrtki sa sjedištem u SAD-u koje imaju manju konkurenciju na svjetskom tržištu, logističke prednosti i odljev kapitala iz Europe značile da bi one mogle doprinijeti gospodarstvu Sjedinjenih Država s procijenjenih 7 -9 trilijuna dolara. Osim toga, također naglašava važan učinak mnogih dobro obrazovanih i mladih Europljana koji su prisiljeni emigrirati u SAD.

RAND poriče izvor izvješća 


Korporacija RAND izdala je u srijedu priopćenje za javnost u kojem negira da izvješće potječe od njih. Ne komentira se koji su dijelovi izvješća lažni, a što točni, osim što se jednostavno napiše da je sadržaj “bizaran” i da je dokument “lažan””.
Nema komentara:

Objavi komentar