Pretraži ovaj blog

srijeda, 20. travnja 2022.

Talijanski grad će na jesen uvesti sustav socijalnih kredita

 Došlo je vrijeme: od jeseni će postojati prvi sustav socijalnih kredita na europskom tlu. U Italiji, u Bologni, postoji “pilot projekt”.


Sustav socijalnih kredita postaje ozbiljan. Izvorna inovacija iz Kine koju je sada usvojila i EU kao sustav društvene kontrole putem"društvenog kredita". Prvi model u Europu stiže na jesen. 

"Smart Citizen Wallet". 

Citizen Wallet je platforma za nagrađivanje koja potiče izvrsno ponašanje koje provode gradski korisnici, s ciljem poboljšanja ekološke, društvene i ekonomske održivosti grada, u skladu s ciljevima Agende 2030. 

Forum PA 2019, sustav omogućuje vrli građanin kako bi stekao bodove koji će kasnije biti pretvoreni u nagrade (održiva dobra i/ili usluge) koje nudi Roma Capitale i njegovi partneri (pridružene tvrtke i pojedinci s kojima su potpisani ugovori). 

Trenutno je to eksperimentalna platforma koja će biti objavljena u otvorenom beta načinu. "Elektronska torbica" (novčanik) bit će dostupna iz Citizen's Digital Home - My Rhome putem vjerodajnica Javnog sustava digitalnog identiteta (SPID), kartice Elektronički identitet (CIE) ili Nacionalna službena kartica (CNS).

Građani, putnici na posao, studenti ili turisti koji se odluče pridružiti Citizen Walletu, nakon potpisivanja informacije, mogu vidjeti bodove koji se boduju počevši od 72 sata nakon primjene tzv. „eko-kompatibilnog“ ponašanja.

U ovoj početnoj fazi, Roma Capitale je identificirao dvije vrste čestitog ponašanja koje vam omogućuje da skupite bodove i stoga pristupite nagradama.

Proces digitalizacije koji je prije nekoliko godina poduzeo Roma Capitale, u okviru važnih strateških i programskih planova kao što su Digitalna agenda i Trogodišnji ICT plan, nastavlja se razvijati i primjenjivati ​​zahvaljujući Rimskom Smart City Planu koji ima za cilj postaviti potrebe i zahtjeve korisnika grada, pospješujući sljedeće aspekte: održivost; promicanje javno-privatnog partnerstva kako bi se dali život projektima koji mogu proizvesti velike učinke usmjerene na građane i poduzeća; upravljanje podacima radi razmjene informacija u svrhu usmjeravanja strateških odluka i upravljanja urbanim uslugama; evaluacija rezultata; nabava financijskih sredstava.

U svjetlu te vizije i ovog integriranog pristupa, Roma Capitale stoga namjerava usvojiti sustav poticaja koji mu omogućuje da nagrađuje vrlo ponašanje korisnika grada koji doprinose postizanju ciljeva održivog razvoja.Podjela građana na dobre i loše

Građanin tako može biti razvrstan po prvi put u Europi . Dijelit će se na dobrog, čestitog građanina i lošeg, okrivljenog građanina. Pitanja koja slijede su očigledna:  “Da li one koji ne odgovaraju kriterijima dominantne ideologije, ili onoga što neki političari smatraju vrlim, prvo treba kazniti oduzimanjem beneficija prije nego što budu marginalizirani? ? Što se događa s onima koji odbijaju poštivati, koji ustraju u ostvarivanju svog neotuđivog prava na slobodnu volju ? “,  pita se francuski novinar Yannick Chatelain.

Digitalni identitet: u nekom trenutku više neće biti "dobrovoljan"

Koliko će sustav i dalje biti dobrovoljan za nekoliko godina? Interakcija s nadležnim tijelima mogla bi zahtijevati "Smart Citizen Wallet" u budućnosti. Ne u jesen, ali razvoj je neporeciv. Također u Austriji: "ID Austria" zamjenjuje "Bürgerkarte" i "Handysignatur" i predstavlja odlučujući korak prema austrijskom "pametnom građaninu". 

A u pozadini?

U pozadini se odvija veliki projekt u velikim razmjerima: "Europski novčanik digitalnog identiteta" - projekt Europske komisije i Ursule von der Leyen. 

Iza svih projekata još uvijek ne postoji otvoreni sustav socijalnih kredita kao što je to slučaj u Bologni, ali to je jasan korak u tom smjeru. Mala "značajka" više o aplikaciji i razvrstavanje građana po ovlasti može početi. Istodobno se razvija i skrivena obveza korištenja pametnih telefona: Prvo, vozačka se dozvola može digitalizirati, ali će se i dalje prihvaćati analogni ID. Ali u nekom trenutku više ne.

Europska komisija postupila je iznimno ambiciozno u sjeni takozvane "pandemije korone". Prema "Thales Grupi", koja radi na razvoju "Europskog ID novčanika", Komisija želi da se svakom građaninu EU-a može ponuditi ovakva aplikacija do jeseni 2023. godine.

EU također kaže, kao u Bologni: aplikacija je dobrovoljna ponuda - za one koji je žele koristiti. Podsjetimo, "Pakete pomoći za Corona" za pojedinačne tvrtke: za njih se moglo prijaviti samo s "potpisom mobilnog telefona".

Ono što je također “praktično” za projekt u Bologni, kao i Komisija, jest da se “aplikacija” zove “novčanik”. Dakle, to je i digitalni novčanik . Novac se može pronaći u novčaniku. Digitalni novac središnje banke - neki kažu mokri san europske tehnokracije - tada se može spremiti u "novčanik pametnih građana". A ako si dobar, dobivaš kamate na vlastiti novčanik.

Nema komentara:

Objavi komentar